Márkus Tibor: Le a kalappal a játékosok előtt

A rendkívüli helyzetnek köszönhetően felemásra sikerült a felkészülés – mondta klubunk vezetőedzője, Márkus Tibor. A szakvezető beszélt a keretben végbemenő változásokról, arról, hogy a járvány miatt kialakult helyzet hogyan nehezítette meg a dolgukat, de arról is szót ejtett, hogy milyen célokkal vág neki a BSC a hétvégén rajtoló bajnokságnak.

BSC Markus Tibor2

Hogy sikerült a felkészülés?
Felemásan. A félbemaradt bajnokság miatt hosszúra nyúlt. Volt olyan időszak, amikor nem tudtunk együtt készülni, aztán pedig hosszú hetek vártak a fiúkra. Szinte a felkészülés minden hetében volt olyan távozó a csapatból, akire számítottunk volna. Ezek közül pedig több is váratlanul ért minket. Nyilván a többségük az eligazolással szintet lépett felfelé, ami pedig bizonyos szempontból a mi munkánk elismerése is. A távozó játékosokat nyilván pótolni kellett. Mindez pedig – a csapatba építéssel együtt – okozott némi fejtörést a szakmai stábnak.

A koronavírus-járvány miatt számos területen, így a sportban is akadtak anyagi nehézségek. Ez mennyire nehezítette meg Budaörsön az átigazolásokat, tárgyalásokat?
A mi klubunkra is hatással volt ez a speciális helyzet. Sosem dolgoztunk nagy büzsdéből, most pedig egy kicsit még visszább kellett fogni a lovakat, de nagyjából ehhez már hozzászoktunk. Olyan játékosokban tudunk gondolkodni, akik számára ugródeszkát jelenthet egy Budaörsön való jó szereplés – itt elsősorban a fiatalokra gondolok, akik nálunk megkapják a lehetőséget. Vagy pedig olyan labdarúgókban, akik rutinosabbak, de az első osztályban valamilyen oknál fogva nem számítottak rájuk.

Ha már a fiatalokat említetted, az ő helyzetük hogyan alakult?
Már évek óta számíthatunk a saját utánpótlásunkra, és próbálunk lehetőséget adni az onnan érkező fiataloknak. Jelenleg ketten, Halácsi Mirkó, valamint Jász Gergő vannak az első keretben. Utóbbi nagyon fiatal, még a 16-ot sem töltötte be, előtte még hosszú út áll. Három fiatalt pedig – saját érdekükben – kölcsönadtunk. Úgy ítéltük meg, hogy ebben a szezonban nem tudnának annyi percet a pályán tölteni, mint amennyire a fejlődésük érdekében szükségük volna. Lehet, hogy ez most visszalépésnek tűnik számukra, de ebből később tudnak majd profitálni. Illetve ott van még a Fehérvárral érvényben lévő kooperációs szerződés, aminek keretében onnan is érkezik még játékos. Ez ugye azt jelenti, hogy egy fehérvári fiatal mindkét csapatban edzhet, illetve játszhat. Nyilván nekünk az lenne a megfelelő, ha hét közben is nálunk készülne. Valamint ott van még Halmai Ádám, illetve Tamás Olivér, akik kölcsönbe kerülnek hozzánk a fehérváriaktól, ami azt jelenti, hogy ők az edzéseket is nálunk végzik.

Bár hétvégén már bajnoki, de az átigazolási szezon szeptember közepéig él. Várható még érkező?
A keret véglegesnek tekinthető. Egyrészt a gazdasági helyzetünk miatt, másrészt pedig, ahogy előbb említettem, Fehérvárról még várunk játékosokat. Persze váratlan dolog közbe jöhet, arra pedig reagálnunk kell.

Ugye a vírus miatt félbeszakadt a bajnokság, előbb kezdődött és hosszabb volt a felkészülés. Sőt sokáig a szezon kezdetének időpontja is ismeretlen volt. Edzőként mennyire nehéz egy ilyen helyzettel megbirkózni?
Azt biztos, hogy nem könnyítette meg a helyzetünket. A fő nehézséget az okozta, hogy sokáig nem tudtuk, hogy mikor kezdődik a bajnokság, így nem volt egy olyan pont, amihez igazítani tudtuk volna a felkészülésünket. A nehézségek ellenére a játékosok partnerek voltak, le a kalappal előttük, mert a bizonytalan helyzetben is odatették magukat, ennek köszönhetően pedig zökkenőmentes volt a felkészülés szakmai része.

Tavaly nyáron szinte kicserélődött a keret, aminek köszönhetően hosszabb folyamatot vett igénybe a csapatépítés. Ehhez viszonyítva az idei nyár hogyan alakult?
Mint az elején is említettem, az hogy folyamatosan távoztak játékosok, eléggé megnehezítette a dolgunkat. Ha nem is volt annyi változás, mint tavaly, most sem lesz könnyű dolgunk az elején, ami a csapatépítést illeti.

Milyen célokkal vágtok neki a szezonnak.
Természetesen szeretnénk minél jobb eredményt elérni, és minél előrébb végezni a tabellán. De a körülményekből adódóan elsősorban a biztos bennmaradás a fő cél, onnan pedig lehet felfelé tekingetni.

A klubvezetés részéről van elvárás a csapat szereplését illetően?
Az egyetlen elvárás, hogy a csapat a 2021/2022-es szezont is a másodosztályban kezdje meg.

Vissza a főoldalra


Nyomtatás